Ud og stjæle heste

af Per Pettersonud og stjæle heste forside

Indlæst af: Hans Henrik Clemensen
Oversat af: Annelise Ebbe
Grafisk design: Mette Sandfær
ISBN: 978-87-91816-07-9
Udgivelsesår: 2005
Spilletid: 7 timer 45 min

Køb lydbogen.

Se også: “For biblioteker”

Hør en fyldig smagsprøve

Om bogen

Om den sommer Trond tilbragte nogle varme måneder sammen med din far i en hytte skovene nær grænsen til Sverige. Den gang i 1948, hvor han sammen med kammeraten Jon tager afsted for at “stjæle” naboens heste, hvor de på drengevis lever fantasierne ud om at være cowboys der bryder loven vest for Pecos – men titlen har, ligesom flere af handlingerne i romanen, dobbelt betydning. Faderen var under krigen i modstandsbevægelsen – og udtrykket “Ud og stjæle heste” viser sig at være et kodeord som blev brugt under besættelsen, hvor faderen smuglede dokumenter og mikrofilm over grænsen til Sverige.

Om forfatteren

Per Petterson født 1952 i Oslo er blevet sammenlignet med forfattere som Hemmingway og Hamsun. Fik det brede folkelige gennembrud med romanen, der både fik de norske boghandleres Gyldne Laurbær og Kritikerprisen. En af de senere års mest læst bøger i Norge.

Bogen er oversat til 28 sprog og modtog i 2006 den største engelske pris til oversat litteratur The Independent Foreign Fiction Prize og i 2007 The Impac Litterary Award (verdens største for et enkelt værk) – blev desuden nævnt som en af de 10 bedste bøger i 2007 af New York Times.

Fik Nordisk Råds litteraturpris 2009 for romanen Jeg forbander tidens flod, der også  findes som Boglyd-udgivelse.

Anmeldelser

“…Clemensen formår uden dramatiserende kneb og i noget nær den ultimative neutralitet at holde lytteren fast i en skruestik, så man dårligt kan tvinge fingeren op på pauseknappen.”

Berlingske