Syv år for Lea

 Af Sonja Hauberg 1944

Klassiker, ungdomsroman

Syv Aar for Lea henter sin titel fra 1. Mosebog. Jakob blev efter syv års slid belønnet med en kone – men ikke den han ønskede.
Pigen Ruth slider i årevis med matematikkens rationelle og afgrænsede verden, mens hendes indre liv ikke møder genklang, hverken i skolesystemet, kammeratskabsgruppen eller hos de voksne. Romanen har haft stor gennemslagskraft. Siden udgivelsen 1944 er den kommet i mange oplag og blevet læst af flere generationer piger i puberteten. Alene som paperback var den i 1965 trykt i i alt 50.000 eksemplarer. Sidste oplag kom i 1983.

Se May Scack i https://nordicwomensliterature.net/da/2011/01/04/skoenhed-og-haeslighed-det-hele-i-et-blik/

“Sonja Haubergs Syv år for Lea blev en anden af periodens romanklassikere om det unge liv. romanen var en kritisk og afslørende skildring af gymnasiet, forældrenes forventninger og snobberi, kærestesorgerne og det dræbende kedsommelige skoleliv. Romanen var beslægtet med Scherfigs klassiker. Men til forskel fra Syv år for Lea havde Det forsømte Forår en pædagogisk ironisk og udpegende voksenstemme som sin fortæller, en fortæller, der med en ejendommelig ironi også kunne spille på sin egen lighed med romanens forhadte og autoritære lektor Blomme. Syv år for Lea overlod stemmeføringen til ungdommen selv og blev en forløber for brugen af den unge synsvinkel i Klaus Rifbjergs Den kroniske uskyld (1958) og Leif Panduros Rend mig i traditionerne (1958).”

Litteraturprofessor Anne-Marie Mai i Bidrag til dansk litteraturs historie bind 3: Hvor litteraturen finder sted, Moderne tider 1900-2010